X Anasayfa Platform Hakkımızda Danışmanlık Çözümler Referanslar Blog İletişim Giriş Yap

Platform

Ölçün NPS

NPS Nedir?

Yerel ve global birçok organizasyonun takip ettiği NPS (Net Promoter Score) Tavsiye Puanı, organizasyonların stretejilerini belirlemede ve aksiyon almada çok kritik içgörüler veren ölçümleme metodudur.

Müşterilerinizin tekrar sizle çalışma olasılığını mı ölçmek istiyorsunuz?

O halde NPS’yi kullanın. Çünkü NPS, müşterilerin şirketinizi başkalarına tavsiye edip etmeyeceğini takip eder. Bu da şirketin hizmetlerini bizzat tekrar kullanmak isteyip istemediklerini ortaya koyar.

NPS modelinde müşterileriniz 3 ana gruba ayrılıyor.

Ilk grup promoters (destekçiler). Bu gruptaki müşterler markanızı çevresine tavsiye edenlerden oluşmakta. İkinci grup ise passives (etkisiz ).Model bu gruptaki müşterilerin markanız hakkında olumlu veya olumsuz bir etkisinin olmadığı kabulüne dayanıyor. Son grup ise olan detractors ise markanız hakkında olumsuz konuşan, sizi kötüleyenler müşterilerden oluşmakta..

NPS ölçümlemesi için müşterilere tek bir soru sormanız yeterli; ¨Bizi tanıdıklarınıza tavsiye eder misiniz?¨

“Bizi tanıdıklarınıza tavsiye eder misiniz?¨ sorusunun cevabı olarak ise 0-10 arasında bir puan verilmesini isteniyor.

• 9-10 verenler sizi tavsiye eden destekçileriniz
• 7-8 puan verenler pasif gruptaki müşterileriniz
• 0-6 puan verenler ise sizin hakkınızda olumsuz konuşan sizi kötüleyen müşteriler.
NPS puanı destekçi olanların (9-10) yüzdesinden negatif düşünenenlerin (0-6) yüzdesi çıkartılarak hesaplanır.

Peki NPS ne işe yarıyor?

NPS’in gücü odağına tavsiye etme motivasyonunu alarak marka /firma ile müşterinin ilişki düzeyini ölçmesidir. Düzenli olarak takip edildiğinde gelişim alanlarını net bir şekilde resmetmektedir.

NPS, rakipler arasındaki büyüme oranını güvenilir bir şekilde tahmin eder.Bir kere NPS değerini ölçtüğünüzde bunun geribildirim ve geliştirme döngüsünün başlangıcı olduğunu unutmayın.

Bugün binlerce şirket, müşteri ilişkilerini daha iyi anlamak için NPS’i kullanmakta ve ölçümlerini sistematik olarak tekrarlamaktadır.